Wat is Meditatie?

De definities voor meditatie en mediteren zijn:
Meditatie: Een poging om de diepste werkelijkheid te ervaren door inwendige beschouwing, overpeinzing en bespiegeling.
Mediteren: In zichzelf keren om de diepste werkelijkheid te ervaren, in gedachten verzonken zijn.

Zoals met veel dingen is het niet zo eenvoudig om “precies” aan te geven wat mediteren nu eigenlijk is. Dat het niet zo simpel is aan te geven, komt omdat mediteren voor iedereen wat anders kan betekenen. Je kunt niet stellen, meditatie “moet” op een bepaalde manier, daarmee zou je veel mensen te kort doen.
Voor de één kan mediteren bijvoorbeeld betekenen, om een half uur in stilte in de lotushouding te zitten. Voor een ander kan het betekenen dat hij of zij in alle rust en stilte naar buiten kijkt, of door de natuur wandelt. Weer een ander kan heel meditatief bezig zijn, terwijl hij/zij de kozijnen aan het verven is, puur omdat het met wezenlijke aandacht “op dat moment” gebeurt.
Mediteren is dus een breed begrip.

Door bewust te mediteren en in jezelf te keren kun je de diepste werkelijkheid ervaren, met andere woorden met diepe aandacht/concentratie gaan naar wat je wezenlijk voelt en ervaart.
Wat men ook wel vertaalt als je “onderbuikgevoel”

Mediteren kan je helpen om je gevoel/intuïtie (in de breedste zin des woords) te ontwikkelen. Alleen al door bewust met je aandacht naar je gevoel te gaan. Als je in je dagelijkse leven veel denkwerk verricht, dan is het vaak lastig om te komen tot wat je nu eigenlijk echt voelt.

Van nature zijn veel mensen (in de Westerse cultuur) geneigd om gejaagd te leven en met zijn/haar hoofd al veel verder te denken dan “op dit moment”
Dit kun je bewust doorbreken, door te mediteren. Door dit regelmatig te doen en het je eigen te maken krijg je de mogelijkheid om dit in je gewone dagelijkse leven voort te zetten.
Daarbij geldt net als zoveel andere dingen, oefening baart kunst.